Welkom bij BonteHond. Wij maken het minst volwassen jeugdtheater van Nederland.
(Of juist het meest?)

DE ZIJLIJN: EMANCIPATIE IN DE VOETBALKANTINE

Een voorstelling waarin vrouwen hun mannetje staan

Het is hoog tijd voor een voorstelling met voetballende vrouwen. Na het succes van BROEK UIT! en SCHOPPEN presenteren we DE ZIJLIJN: een emancipatievoorstelling met 11 vrouwen. Oké, en 3 heel onbelangrijke mannen. Vanaf nu is de kantine voor de vrouw. DE ZIJLIJN gaat op 28 maart in première op Tweetakt, speelt op Ruimtekoers en in voetbalclubs in Flevoland.


Vrouwen en voetbal blijft een lastige combinatie. Voor mannen tenminste, want al halen we de finale van het WK, winnen we het EK en wordt de eredivisie uitgezonden op tv; de kritiek vliegt ons om de oren. We zijn niet sterk genoeg om te scoren, te vrouwelijk voor noppen, te meisjesachtig voor een sliding en te dom voor tactiek. En als dit vaak genoeg tegen ons gezegd wordt dan gaan we het geloven ook. 


De voetbaltrilogie wordt afgesloten met DE ZIJLIJN, een coproductie van DOX en BonteHond. Het belooft een spektakel te worden met vuige vrouwonvriendelijke poëzie vanuit de mannen en gewelddadige fysieke tegenreacties vanuit de vrouwen. En dit alles in de kantine van een echte voetbalclub.

En voor iedereen die denkt: dat is toch niet meer nodig? Ja, dat is het wel! Zolang de vrouwen alleen op echt gras mogen voetballen als de mannen geen wedstrijd spelen die maand, is er van gelijkwaardigheid toch weinig sprake?


Deze emancipatievoorstelling is vanaf 10 jaar, want jong geleerd is oud gedaan. En voor alle mannen die nog niet zijn afgehaakt en nog steeds lezen: deze voorstelling gaat meer over jou dan jij van tevoren had bedacht. Je bent ongelooflijk welkom.


Kijk voor de actuele speellijst op de website van DOX of BonteHond.

 

CONCEPT EN REGIE: Judith Faas

TEKST: Sanne Schuhmacher

SPEL: Jo-anne Bakboord, Liza Panjoel, Nadine Wijshoff, Lucrezia Nardone, Vain Thurnim, Megan Simons, Hannah Rekveldt, Jada Blagrove, Joy Bots, Roann Postma, Brecht Louwerens, Milan Boele Van Hensbroek, Matthijs Mahler, Dionisio Matias

ARTISTIEK ADVIES: René Geerlings en Hildegard Draaijer

REGIEASSISTENTIE: Millie Lijbers

PRODUCTIE: Sanne Priem

FOTOGRAFIE: Casper Koster

COPRODUCTIE: BonteHond en DOX

13 feb 2020
Laden