Welkom bij BonteHond. Wij maken het minst volwassen jeugdtheater van Nederland.
(Of juist het meest?)

Zomergroet

van artistiek directeur Judith Faas

'De BonteHond zomergroet, het begint langzaamaan een traditie te worden. En tradities zijn goed, zolang je altijd open staat om het te veranderen. Een zomergroet, klinkt voor mij een beetje raar omdat ik het gevoel van tijd een beetje kwijt ben. Seizoenen lopen door elkaar, omdat voorstellingen uitgesteld en meegenomen worden naar een volgend seizoen. En ik heb altijd het idee dat ik achterloop. En dat is misschien niet zo, maar je blijft voelen dat je iets moet inhalen. Misschien is het omdat je twee jaar lang niet dat ene gesprek hebt gehad, niet die ene voorstelling hebt kunnen maken. Misschien is het omdat we het allemaal proberen in te halen in één seizoen. Misschien is het omdat als je bijna weer ingelopen bent je weer een paar stappen achteruit doet omdat er toch weer 7 mensen corona blijken te hebben. Op hetzelfde moment, binnen dezelfde productie. Misschien komt het omdat je je tijd anders bent gaan indelen toen je noodgedwongen thuis zat. Misschien komt het omdat er dingen weg gevallen zijn. En misschien komt het omdat we even niet meer weten hoe het ook alweer moest.

 

Tijd is fluïde geworden door het continu aanpassen van je afspraken. Tijd is minder belangrijk geworden omdat je allang blij bent dat er iets doorgaat, desnoods een uur later, of een week, of een jaar. Onze waarden zijn veranderd. En al deze aspecten zijn eigenlijk ingrediënten om fantastische kunst te maken. Waren het niet dat de tijd ons een beetje bevroren lijkt te hebben. Heel even maar hoor, want het komt wel weer. Sterker nog, het is er soms al. En beter en mooier en schurender. De noodzaak is groter, de behoefte is groter. En verandering kost tijd. Maar de tijd is fluïde en dat gun ik elke traditie ook.

 

Dus ik wens jullie allemaal een vakantie waarin tijd heel onbelangrijk is, waar ruimte is voor reflectie. Waar het lukt om even niet na te denken. En om te resetten. Om even helemaal niks te doen, al ben ik erachter gekomen tijdens de voorbereiding van Hier zit niemand op te wachten, dat dit eigenlijk onmogelijk is. Dat je hersenen een vorm van verdoving nodig hebben, u mag zelf kiezen welke vorm het beste bij u past. Ik heb van horen zeggen dat meditatie ook kan helpen.

 

En dan zien we u heel graag terug in het nieuwe seizoen, waarin we ons collectief schamen voor onze ouders bij 90’s vs 20’s. Waar we met een hele grote groep heel weinig nuttige dingen gaan doen bij Hier zit niemand op te wachten. Waar we een nieuwe hond introduceren. Blind Dates presenteren tussen Almeerse kinderen en Laura van Dolron. En afsluiten met een zingende zomervoorstelling. Een nieuw seizoen waarin we naast voorstellingen produceren ook scholen overvallen met kunst vanuit leerlijn KIDD, rondom Kinderboekenweek een prentenboek uitgeven, en je onderweg, tussendoor of voor het slapen gaan kunt luisteren naar de Podcast van BonteHond. Laten we hopen dat de tijd ons goed gezind is.  


Liefs,


Judith Faas'

20 juli 2022
Laden