Aanbod
Beste programmeur,
Hierbij presenteren wij ons aanbod voor seizoen 25/26. We zijn dankbaar dat we het mogen presenteren omdat dit niet vanzelfsprekend is. Wij zijn één van de gelukkigen die een positief advies hebben gekregen en voelen nog meer noodzaak om voorstellingen te maken die schuren, verwarren en blijven hangen.
Een seizoen waarbij een voorstelling zoals WAUW! nog meer nodig is, omdat het soms lastig is om de mooie dingen in het leven te zien. Een seizoen waarin we macht en de vormen van macht nog verder gaan onderzoeken in een wereld vol mannen en vrouwen (MACHTIG). Een seizoen waarin we een onverwachte samenwerking aangaan met Schweigman& en daarin samen onderzoeken wat het effect van PRIKKELS is en hoe je een gevoel onder woorden brengt. Een seizoen waarin we een ode brengen aan het kind dat geen kind kan zijn, geheel des BonteHonds; groots en meeslepend (GROOT WORD IK VANZELF). Een seizoen waar ik nog meer dan anders mijn eigen leven meeneem in een voorstelling over identiteit; over als je vader en moeder niet op elkaar lijken, hoe je je daartoe verhoudt en wat er gebeurt als je erachter komt dat je ouders ook maar mensen zijn (HÉ ZE LIJKT GEWOON OP JE).
Een seizoen vol met voorbeelden hoe je je als kind tot de buitenwereld verhoudt en je binnenwereld niet vergeet. We verheffen onze stem in zachtheid en verstillen het geschreeuw dat ons een kant op stuurt waar we niet heen willen. We dringen onze mening niet op maar je kunt ook niet helemaal om ons heen.
Veel plezier! (en boeken maar)
Judith Faas, artistiek leider BonteHond
Verkoopaanbod 2025-2026
Educatie
Als een juf of meester roept: ‘Houd je aan de regels!’ dan vraagt BonteHond ‘Waarom zou je?’ Dat is de kern van onze educatieve visie. Onze schoolvoorstellingen, workshops, voor- en nagesprekken zijn geen lessen waarin we het Antwoord geven. Maar je leert om vanuit een kunstblik naar je dagelijkse leven te kijken. En omdat we dat vanzelfsprekende leven bevragen, ontregelen
we de boel. En omdat kunst ontregelt, kom je daarmee dichter bij de waarheid dan je denkt.
Voor aankomend seizoen ontwikkelen wij sociale experimenten waarbij zowel het filosofische als humoristische aspect van belang is. De thema’s als machtsmisbruik, identiteitsontwikkeling en prikkelregulering worden onder meer
aangekaart.
De voorstellingseducatie komt altijd vanuit de inhoud om een brug te slaan tussen het publiek en de kunst. Hierbij legt BonteHond de focus op:
• kijken met aandacht;
• oog voor detail;
• durven associëren en fantaseren;
• je uit durven spreken over wat je ziet en hoe je jezelf ertoe verhoudt;
• je mening durven uitspreken en deze mening durven veranderen.
Heeft u vragen rondom het beschikbare educatiemateriaal of interesse in het boeken van een voorstelling? Neem dan contact op met Sandy. E-mail: [email protected]
Heeft u interesse in het boeken van een voorstelling? Neem dan contact op met Sophia. E-mail: [email protected]
Neem contact op
Meer over BonteHond
BonteHond maakt theater. Voor iedereen. Wat we maken voor peuters, kleuters, kinderen of pubers, is altijd ook voor oudere kijkers. Want wij houden van het stapelen van betekenissen. Zo ontstaat er een gelaagd bouwwerk dat je op verschillende niveaus kunt bekijken. Onze voorstellingen gaan over gevoelens en zaken die jong en oud bezighouden. Sommige projecten (ook wel ‘publiekswerk’ genoemd) gaan direct over maatschappelijke problemen en zijn vaak gebaseerd op levensechte verhalen. Bovendien nodigt de regisseur van BonteHond, Judith Faas, regelmatig nieuwe, vaak jonge talenten uit om ook een productie te maken.
Meer over de BonteHond Studio
BonteHond maakt niet alleen theater, we doen nog veel meer. We maken kunst om te kijken, luisteren, lezen en doen voor de hele familie. Beluister bijvoorbeeld de Podcast van BonteHond met coole fantasieverhalen en leuke interviews. Of bekijk de video’s Het Minuutje van BonteHond, korte video’s om te lachen, te huilen of over na te denken. Meer zin om iets te doen? Download dan een kleurplaat of een gekke thuisopdracht. Of lees één van onze boeken voor het slapen gaan.
Contact
Als je meer informatie wilt over onze voorstellingen, educatie, studio of boekingen, dan horen we het graag!
SOPHIA VISSER| [email protected]
SANDY PIETERSE | [email protected]
OF BEL ONS |+31 36 533 63 11
BESTE PROGRAMMEUR
Ons hele leven proberen mensen ons te vertellen wat goed is en wat fout, wat hoort en wat niet hoort, welke regels er zijn en hoe je
een degelijk en fatsoenlijk mens wordt. Dat begint met de mensen die je opvoeden, daarna breidt dat uit naar de juf of de meester, je vrienden, partners, collega’s. Iedereen laat jou zijn of haar visie op de wereld zien, en dan beslis je uiteindelijk zelf wat jij daarvan vindt, wat je overneemt en wat niet, en zo word je een mens. Klinkt best overzichtelijk toch?
Dat is het niet. Verre van. Want je hebt geen invloed op wie je tegenkomt of wie jou een waarheid vertelt. En mensen met meer ervaring voelen als een autoriteit, dus neem je dat klakkeloos aan en over, zonder te kijken wat je daar zelf van vindt. Ik wil graag een pleidooi houden om elkaar meer te bevragen, om het meer oneens te zijn, ook al weet je nog niet precies waarom. Om het lekker anders te doen dan de rest, omdat je daar zin in hebt. Om toe te geven dat je het (nog) niet weet, en dat je daar tijd voor nodig hebt.
In de verhalenbundel van A.M. Homes staat een verhaal ‘Wat je moet weten’. Een verhaal over een jongetje dat de dag dat op school de informatiebladen over ‘wat je moet weten’ werden uitgedeeld ziek op bed lag. Deze bladen waren een belangrijk document over de dingen die je nodig hebt en moet weten om het leven door te komen. Iedereen wist van deze bladen maar er werd niet over gesproken. Toen dit jongetje beter was en terug op school kwam, wilde niemand er iets over kwijt. Zijn hele leven is hij op zoek geweest naar deze informatiebladen, het werd een obsessie voor hem naar de kennis die hij die dag niet gekregen heeft. Uiteindelijk vond hij in de kringloop een deel van de papieren en de grootste les die erop te lezen was:
“Als je begint, en het is niet het begin, begin dan opnieuw.”
Wat ik inspirerend vind aan dit verhaal is dat een autoriteit – en dat is een juf – haar interpretatie op de zin van het leven heeft opgeschreven. Dat is maar één visie, één mening. En hoe jammer is het, dat je daardoor alles mist wat er ook nog wordt gezegd, door mensen met een andere visie. Hoe jammer is het dat je die waarheid volgt zonder jezelf te bevragen wat je er zelf dan van vindt. Ik denk dat als we meer leven volgens de zin ‘Als je begint, en het is niet het begin, begin dan opnieuw’, we onszelf en elkaar zoveel meer ruimte geven.
Met mijn voorstellingen wil ik ruimte geven, wil ik benadrukken dat ik het ook niet allemaal weet. Ik kan je niet laten zien hoe de wereld in elkaar zit, ik kan je wel laten zien dat het misschien anders is dan je altijd hebt gedacht, dan ikzelf ook altijd heb gedacht. Ik wil je dus meenemen, ik wil ook jou ruimte geven om te veranderen in je denkbeeld en laten zien dat dat heel krachtig is ook al maakt het je in de war. In de war is niet altijd lastig, het zorgt ervoor dat je in beweging blijft, het maakt dat je ruimte krijgt om iets te ontdekken. Je geeft jezelf namelijk de tijd om erover na te denken. En ik begrijp ook dat het irritant kan zijn, want het is zoveel makkelijker om een handleiding te hebben voor het leven.
Judith Faas
Artistiek Directeur BonteHond