Welkom bij BonteHond. Wij maken het minst volwassen jeugdtheater van Nederland.
(Of juist het meest?)

En de winnaar is... Een stoere en troostende voorstelling over scheiden

En waarom kinderen denken dat een scheiding hun schuld is.

Een aantal weken geleden spraken we met leerlingen uit groep zeven op verschillende basisscholen in Almere als research voor de voorstelling En de Winnaar is... Een stoere en troostende voorstelling over scheiden die op 22 september in première gaat. Waar heb je als kind invloed op en hoor je je dan ook schuldig te voelen? Iedereen in de klas kende dat rotgevoel wat ze schuld noemen, waar je vaak boos en verdrietig van wordt en ook buikpijn van kan krijgen. Bijna iedereen dacht dat als hun ouders zouden scheiden dat het dan hun schuld zou zijn of dat ze er in ieder geval iets aan hadden kunnen veranderen. In hun hoofden hadden ze op dingen waar ze helemaal geen invloed op hebben, zoals scheiden, wel invloed.  En leek het ze dus ook logisch dat als het gebeurde, zij beter hun best hadden moeten doen.


Iedereen kent het: schuldgevoel. Iedereen heeft weleens iets kapot gemaakt of iets gedaan waarvan je achteraf dacht ‘dat had ik beter niet kunnen doen’. Dat je dan spijt hebt en je schuldig voelt is wel logisch. Maar vaak voelen we ons ook “gewoon” schuldig. Zonder dat we iets verkeerd hebben gedaan of stuk hebben gemaakt. We voelen ons schuldig omdat we ons schuldig voelen en daar kunnen we voor de rest niks aan doen.


En de winnaar is… gaat precies daarover. Er is een boksring, er zijn lichten, er is muziek, er worden grappen gemaakt, er wordt gevochten en er is een prijs. Het lijkt een gewone bokswedstrijd maar dat is niet zo. In de ring wordt een vechtscheiding uitgevochten.


Een vader en een moeder gaan de strijd met elkaar aan en het kind staat ernaast. Het kind vecht niet mee en kan helemaal niks aan de wedstrijd veranderen. Of misschien toch wel?


En de winnaar is… tourt vanaf 22 september door Nederland. Bekijk de speellijst voor meer informatie over waar en wanneer de voorstelling te zien is.

 

10 juli 2019
Laden