Welkom bij BonteHond. Wij maken het minst volwassen jeugdtheater van Nederland.
(Of juist het meest?)

Judith Faas nieuwe artistiek directeur BonteHond

Theatermaker Judith Faas wordt artistiek directeur van jeugdtheatergezelschap BonteHond in Almere. Per 1 januari 2021, met ingang van de nieuwe Kunstenplanperiode, volgt zij René Geerlings op en gaat er een nieuwe directiestructuur in werking.

Talent aan zet

Aanstormend talent Judith Faas bepaalt vanaf 2021 de artistieke koers van BonteHond. Met haar benoeming als artistiek directeur bewijst BonteHond zijn rol en succes als broedplaats van talent. Bij BonteHond kunnen makers, spelers en schrijvers hun eerste stappen in het vak zetten, maar ook in andere functies krijgen beloftevolle mensen kansen. Onder de noemer publiekswerking heeft Faas sinds 2014 bij het gezelschap een nieuwe manier van theatermaken ontwikkeld waarbij artisticiteit en het betrekken van nieuw publiek hand in hand gaan. Zo maakte zij Geen ID, een theatrale rondleiding voor buurtbewoners in het AZC van Almere, en Eigen Schuld, een locatieproject met en over jongeren in de schuldsanering. Hoge ogen gooide recentelijk ook Schoppen, een voorstelling over discriminatie in de sport, gespeeld en gedanst op voetbalvelden in vier verschillende steden (i.s.m. DOX). Komend seizoen presenteert Faas haar eerste middenzaalproductie: En de winnaar is, over echtscheidingen. De afgelopen jaren is Faas als dramaturg ook betrokken geweest bij producties van de huidige artistiek leider René Geerlings, die in 2021 begint bij Maastd. Faas zal twee theaterproducties per jaar maken en nieuwe talentprogramma’s ontwikkelen en begeleiden.

 

Driekoppige leiding

Om de hoogwaardige kwaliteit van Bontehond mee te nemen naar de nieuwe Kunstenplanperiode 2021-2024, kiest BonteHond voor een driekoppige directie: naast Judith Faas (artistiek), zijn dat Liselotte Bos (zakelijk) en Roeland Dekkers (innovatie & ondernemerschap). In de afgelopen dertien jaar groeide BonteHond uit van productiehuis tot internationaal gezelschap met voorstellingen van Almere tot in India. Daarnaast ontwikkelde BonteHond zich tot voorloper in publiekswerk en kunsteducatie, met veel ruimte voor nieuwe makers. Om de ambities toekomstbestendig te maken, volstaat de traditionele functieverdeling artistiek-zakelijk niet meer. Jeugdtheater anno nu vraagt om een diepgaande en sprankelende interactie met zijn voortdurend veranderende omgeving. Hiervoor is een directie nodig waarbinnen kunst, zaken en innovatie & ondernemerschap gelijkwaardige pijlers zijn. Bos, sinds 2012 productieleider en nu zakelijk coördinator bij BonteHond, gaat zorgdragen voor de dagelijkse leiding van het bedrijf. Dekkers, die in 2011 zakelijk leider werd van BonteHond, gaat de partnerschappen die hij heeft opgezet met maatschappelijke organisaties, scholen, bedrijven en fondsen verder uitbouwen en vernieuwen.

 

BonteHond

BonteHond is het enige professionele jeugdtheatergezelschap van Flevoland. Met eigenzinnige en toegankelijke producties voor elke leeftijd vanaf twee jaar en op maat gemaakte educatieprogramma’s en leerlijnen toeren we langs festivals, theaters, scholen en bijzondere locaties in Nederland en internationaal. Vol vuur moedigen we kinderen aan om zichzelf te blijven. BonteHond: het minst volwassen jeugdtheater van Nederland. (Of juist het meest?)


Fotografie: Kamerich&Budwilowitz;/EYES2

1 feb 2019
Laden