Waarom zijn ongezonde dingen het lekkerst en zijn verhalen waar je slim van wordt zo suf? En waarom mag ik niet in mijn neus peuteren terwijl die gemaakt lijkt voor mijn vinger? Kortom, waarom is slecht leuk en goed saai?
Zelfbeheersing is moeilijk. Je bent er je hele leven zoet mee. Als 2-jarige is het hard werken om niet alles in je mond te stoppen. Als 5-jarige mag je pas iets lekkers als je je groente op hebt en als 10-jarige moet je stil zitten en stoppen met gamen. En als je denkt dat het ophoudt als je volwassen bent, vergeet het maar: niemand kan zich altijd beheersen en dat wat slecht voor je is ligt altijd op de loer! Zodra de kinderen netjes in bed liggen storten de ouders zich op chips en wijn. Maar ben je slecht als je je vergrijpt aan een taartje? Ben je slecht als je stiekem een beetje liegt of iets doet wat verboden is?
In FOEI kunnen twee wetenschappers zich niet inhouden. Wel als ze samen zijn maar nooit alleen. Daarom besluiten ze elkaar te trainen in wilskracht. Niet denken aan roze olifantjes, niet spugen op de grond, niet snoepen uit de koektrommel, niet stiekem naar je buurmeisje gluren en niet uit bed kruipen om even met de iPad te spelen. Zo snel mogelijk willen ze nette, voorbeeldige mensen worden. Om daarna anderen te leren net zo goed te worden als zij. Want slecht zijn is toch het laatste wat je wilt!
FOEI is een wedstrijd in zelfbeheersing waarin verleidingen als draken bestreden worden.
Dit is de vierde samenwerking tussen Raaijmakers & Geerlings en componist Wim Conradi. Eerdere voorstellingen van dit drietal waren Aap & Beer (Gouden Krekel 2012), Niet Huppelen (Zilveren Krekel 2014) en KLUCHT (speelt in 2016). Ditmaal werken ze samen met speler en maker Maurits van den Berg (Berg&Bos; en Beumer&Drost;). hij speelde eerder bij BonteHond in KNOW ME.