Welkom bij BonteHond. Wij maken het minst volwassen jeugdtheater van Nederland.
(Of juist het meest?)

Corona

Thuis Theater, sketches, oefeningen en andere leuke dingen voor thuis

2020 is onverwachts een moeilijk jaar geworden. De wereld is tot een abrupte stilstand gekomen nu een groot deel van de wereldbevolking thuis zit. Een onzekere tijd waarin afstand houden en afwachten het beste is wat je kunt doen. Ook BonteHond voelt de klap van deze crisis met de vele afgelastingen en tijdelijke sluiting van het kantoor, zodat alle werknemers vanuit huis werken.

 

Ondanks alles zitten wij niet stil, niet alleen omdat dat dat niet in onze aard zit, maar omdat we geloven in de kracht van Kunst en Cultuur. De verbeelding, verlichting, verbinding en reflectie die kunst kan bieden is juist in tijden van crisis belangrijk. Door middel van het kijken naar theater of films, lezen van boeken en luisteren naar muziek sluit je niet je ogen voor je omgeving, maar blijf je ervaren en leer je met een andere blik naar je omgeving te kijken. Wij vinden het dan ook belangrijk om dit te blijven beiden, zij het op een andere manier. Daarom geven wij zoveel mogelijk vrij van wat we in de afgelopen jaren hebben gemaakt; van registraties van onze voorstellingen tot educatiemateriaal en van KIDD-lessen tot sketches. Zo kunnen wij ook een podium bieden aan alle hardwerkende acteurs en zzp-ers in de culturele sector zonder wie wij niet zouden kunnen bestaan en voor wie in deze tijd helaas weinig werk is.

 

Uiteraard gaat ons hart ook uit naar alle anderen die het zwaar hebben door de crisis, maar ook naar de medewerkers in de zorg, winkelpersoneel, postbodes, vuilnismannen- en vrouwen, vrachtwagenchauffeurs en alle anderen die zich nu zo hard inzetten om alles draaiende te houden. Onze dank is groot. En voor iedereen: Zorg goed voor jezelf en voor elkaar!

FUNNY LIVES

In vijf afleveringen geeft BonteHond een inkijkje bij de repetities voor FUNNY LIVES, de beste voorstelling die nooit is gemaakt.Het leven zit vol teleurstelling. Maandenlange voorbereidingen leiden onverhoopt tot onverwachtse afgelastingen. De festivalvoorstelling FUNNY LIVES - over teleurstellingen, afwijzingen en pech - was op 30 mei in première gegaan op Festival Karavaan. Het was een fluïde mix van beeldende desillusie, musicalperformance en lecturedans geweest. Ondanks de afgelastingen van de voorstelling publiceren we nu wekelijks een reality aflevering van de repetities die hadden kunnen zijn geweest. In vijf afleveringen zal het thuiszittend publiek een klein inkijkje krijgen in het makerschap en de ups en downs die daarbij horen.“De coronacrisis biedt ons de unieke kans een repetitieproces in te gaan wat niet plaatsvindt! En dat delen wij graag digitaal met u. Een langverwacht kijkje in de keuken van Henke en Floyd en tegelijkertijd een masterclass intuïtieve regie.” – René Geerlings, regisseur


 


Afleveringen:


Aflevering 1


Aflevering 2


Aflevering 3


Aflevering 4


Aflevering 5


Bloopers

Studio BonteHond

STUDIO BONTEHOND is een op hol geslagen Tv-kanaal in de traditie van Monty Python, Little Britain en Toren C maar dan gemaakt met Almere als decor en geschikt voor iedereen vanaf 12 jaar. Over populisme, kinderamusement, nieuwe technologie en de gevaren van kunst. Over je hoofd boven water proberen te houden in angstige tijden en over houvast zoeken in kortzichtigheid. Met Studio BonteHond steken wij met veel plezier de draak met de moderne vertrutting.


BEKIJK HET KANAAL

Groep 8 thuismusical: Generatie Binnen

Traditiegetrouw sluiten achtstegroepers hun basisschooltijd af met een eindmusical. Maar hoe organiseer je dat in tijden van corona? Theatergezelschap BonteHond en KIDD (Kunst Is Dichterbij dan je Denkt) bedachten ‘Generatie Binnen’: een alternatieve groep 8 musical die leerlingen thuis, vanachter hun beeldscherm, samen maken en opvoeren. "Generatie Binnen is geboren. Met pijn en puf is zij van binnen in de buik naar binnen vier muren van een flat geperst. Generatie Binnen zet binnen haar eerste stapjes, gaat binnen naar school en voetbalt binnen menig vaas in stukjes. Generatie Binnen is tevreden.


Tot er op een dag een vreemdeling buiten op het veldje ligt te zonnen.


Als deze man naar buiten kan, in zijn zwembroek nota bene, kan Generatie Binnen dat dan niet ook?"


De musical werd niet op een podium in de aula gespeeld, maar thuis vanachter het beeldscherm. De leerlingen namen korte video’s op die strak gemonteerd werden tot een eindmusical per klas op film. Want als de musical niet op het podium gespeeld kan worden, maak je van je huis gewoon een filmset. Zo werd binnenblijven tot kunst verheven.


De thuiszittende acteurs en dansers van BonteHond waren ook betrokken. Wanneer de achtstegroepers thuis repeteerden konden ze met hen videobellen en werden ze op afstand gecoacht en geregisseerd. Ook oefenenden de leerlingen de dansjes en bewegingen met behulp van de danstutorials die door de professionele dansers zijn opgenomen.Op 1 juli gingen de eindmusicals in première. Er werd een digitaal proostmoment georganiseerd voor de deelnemende klassen en de makers. Om daarna zelf de film op school te kijken. Sommige achtstegroepers keken de film op een wel heel bijzondere plek: in de grote zaal van de Kinepolis Almere! Omroep Flevoland woonde de première in de bioscoop bij en maakte dit item over deze leuke dag:

 


BonteHond's Thuis Theater

In deze rare tijden is naar het theater helaas uit den boze. Daarom brengen we graag wat theater bij jullie thuis, door de komende tijd registraties van onze voorgaande voorstellingen vrij te geven! Voor iedereen die het theater mist, zich verveeld of er destijds niet bij kon zijn!

Bekijk de registraties door op de titel van de voorstelling te klikken:


AAIPET (2,5+)

Een driedimensionale show met aaibare apparaten


TAVŞAN ARANIYOR (3+)

De Turkse remake van GEZOCHT: KONIJN door Atta Festival

#DEZIJLIJN | DANS MEE

Doordat de première van DE ZIJLIJN aankomende zondag is geannuleerd, organiseren Bontehond en DOX een speciale digitale flasmob voor jou of voor je hele familie!


We hebben van de choreografieën uit de voorstelling een compilatie gemaakt en deze in 6 delen geknipt, elke dag komt er een nieuwe instructievideo uit waarmee je de choreografie zelf kan leren. Zo dans je elke dag mee met de dansers van DE ZIJLIJN en leer je de dans op je eigen tempo thuis. Deel vervolgens jouw versie van de dans met de hastags #DEZIJLIJN #BONTEHOND #DOX.

Op zondag 29 maart om 17:00 uur dansen we live via ZOOM met iedereen de hele ZIJLIJN dans. Een speciale digitale-flasmob-danschallenge-première! Want wat is er leuker dan samen dansen?


Inloop is vanaf 16:45 uur

Deelnemen en/of kijken kan via deze link: https://us04web.zoom.us/j/925338821

(Hiervoor moet je van tevoren ZOOM downloaden en installeren op je computer of telefoon)


Bekijk de onderstaande instructievideo's om de dans te leren:


DANS CHALLENGE - DEEL 1


DANS CHALLENGE - DEEL 2


DANS CHALLENGE - DEEL 3


DANS CHALLENGE - DEEL 4


DANS CHALLENGE - DEEL 5


DANS CHALLENGE - DEEL 6

Meiden van 13

Een theatrale documentaire podcastserie waarin vijf tienermeiden op een filosofische wijze invulling geven aan het begrip Vrijheid. Ze waren bezig om een theatervoorstelling te maken over 75 jaar vrijheid na de oorlog, maar midden in het proces werd ineens door Corona hun eigen vrijheid beperkt. Hoe denken zij hier over 75 jaar aan terug? Wat willen ze zich herinneren? Wat willen ze zo snel mogelijk vergeten? En hebben ze nu nog meer empathie voor de mensen die zij spraken die 75 jaar geleden de oorlog hebben meegemaakt? Deze podcast wordt een overlevering voor de jongeren die over 75 jaar een theatervoorstelling gaan maken over de Corona crisis. Wat mag er niet ontbreken en vergeten worden?


LUISTER DE PODCAST

Volwassen kinderen met KLUCHT

Wat voor volwassene is jouw kind? In deze thuis les speelt je kind een echte volwassene en gaan jullie als volwassenen onder elkaar uit eten in eigen huis! Test ten slotte wat voor soort volwassene je kind is. Bekijk samen de educatiefilm en lees de lesbrief. Kom maar op met die volwassenen!

Laat je ons weten hoe het is gegaan?


OPDRACHTEN


EDUCATIEFILM

LARPEN MET LEGENDS

Wie of wat wil je zijn? Ga je de rol spelen die men voor je bedacht heeft? Of schrijf je je eigen verhaal met jezelf als hoofdrolspeler? De mogelijkheden zijn eindeloos. Bekijk samen de educatiefilm en doe de opdrachten. Kom maar op met die LARP-foto's, video's en verhalen!


OPDRACHTEN


EDUCATIEFILM


LEGENDS is een coproductie van BonteHond en Toneelschap Beumer & Drost.

Laat je ons weten hoe het is gegaan?

Eens wat anders met Vadertje & Moedertje

Sla een willekeurige speelgoedfolder open en de wereld wordt je voorgeschoteld in roze en blauw, poppen en auto’s, meisjes en jongens. Waarom doen we de dingen “zus en zo” alleen maar omdat het lijkt alsof iedereen het “zus en zo” doet? In deze educatiefilm en lesbrief gaan we alles eens lekker anders doen! Doe de opdrachten en draai die rollen om. We horen graag wat jullie ervan vonden!


OPDRACHTEN


EDUCATIEFILM

Maak een Boks-choreografie met EN DE WINNAAR IS...

Leer meer over schuldgevoel in de educatiefilm en maak van je beste boksmoves een stoere dans met de opdrachten in de lesbrief. Nog leuker als je het eindresultaat filmt en de dans met ons deelt, want wij zijn erg benieuwd naar jullie boks-choreografieën!


OPDRACHTEN


EDUCATIEFILM

FOEI Thuis Test

Hoe braaf is jouw kind? In deze thuis test kan je je kind testen op braafheid en zelfbeheersing? Wat heb je nodig? Een snoepje (of andere lekkernijen), muziek (bijvoorbeeld van onze spotify!), een stoel, teken- of verfspullen, papier. Bekijk samen de educatiefilm en lees de lesbrief.

En… Let the test begin!


TEST


EDUCATIEFILM

KIDD vanuit Huis

KIDD stuurt kunstenaars de klas in. Om theater te maken, samen te zingen en te componeren, of met de hele klas een streetart-kunstwerk te maken. Maar nu even niet. Alles scholen zijn dicht en de kunstenaars en kinderen zitten thuis. Het KIDD-team bedacht daarom ‘KIDD vanuit Huis’ en vroeg alle kunstenaars die eigenlijk les zouden geven, een filmpje te maken met een opdracht uit hun KIDD-masterclass. Zo kunnen kinderen samen met hun ouders kunstlessen volgen en komen de kunstenaar niet in de klas, maar bij jou in de huiskamer! Zit jouw kind op een KIDD-school in Almere? Informeer bij de meester of juf want alle KIDD-lessen zijn gedigitaliseerd en kunnen vanuit huis gedaan worden.


EIGENWIJS KIJKEN


In het lesblok ‘Eigenwijs kijken’ maken de leerlingen kennis met kunst die geïnspireerd is op de natuur, de wildernis. Ze gaan naar buiten en ontdekken de natuur in hun eigen omgeving. Hoe ziet de wereld eruit als je zou kijken zoals een klein vliegje? Kinderen maken zelf een strontvlieg-kunstwerkje door materialen aan elkaar te verbinden.

Het lesblok is ontwikkeld door KIDD i.s.m. 2TurvenHoog ontwikkeld voor groep 1&2. De masterclass wordt gegeven door Chantal de Wolde.  


Digitale les


Voorbereidende lesbrief


Kunstenaar in huisMARKANTE BEWONERS


In dit lesblok maken de leerlingen kennis met Almeerse interieurs én hun markante bewones. Ze bekijken de woonkamers uit de foto-expositie Thuis in Almere van Bert Teunissen in Corrosia, en vergelijken dit met hun eigen woonkamers. In de masterclass transformeren ze zelf tot een markante bewoner. In een gecreëerde Almeerse huiskamer (d.m.v. een klein decor) krijgen de Markante Bewoners elk een eigen verhaal met attributen die tot leven komen. 

 Het lesblok is ontwikkeld door KIDD voor groep 7. De masterclass wordt gegeven door Sterre de Vries.


Digitale les


Voorbereidende lesbrief


Kunstenaar in huis

Work it out

Het is belangrijk om gezond te blijven en niet de hele dag op de bank te hangen. Doe daarom thuis mee met deze workouts uit de workshop van EN DE WINNAAR IS... tegen bank-benen en bed-armen!

Bekijk de workouts door erop te klikken:


WORKOUT 1


WORKOUT 2


WORKOUT 3


WORKOUT 4


WORKOUT 5

Kleur'm

Pak je stiften, potloden, pennen, verf of krijt en kleur deze mooie PAK'M Kleurplaat in! Binnen de lijntjes kleuren mag, maar hoeft natuurlijk niet!

Ook leuk: plak 'm op een stuk karton en knip de tv en het scherm uit, dan heb je je eigen BonteHond Thuis Televisie om je eigen uitzending mee te maken!


DOWNLOAD DE KLEURPLAAT

Laden